Bättre brödlös än rådlös

Fågelmatning

Det här tycker olika fåglar om

Hampfrö: grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita.

Solrosfrö: grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka.

Havre, brödbitar, kokt osaltat ris: gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva.

Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö: gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv.

Bokollon: bofink, bergfink, nötväcka.
Ekollon: nötskrika, nötkråka, ringduva, nötväcka.

Hasselnötter: nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett.

Jordnötter De flesta mesarna, nötväckan och siskor.

Talg, ister, späck, kokosfett: blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare.

Äpple, päron, banan, rönnbär, oxelbär: trastar, sidensvans, stare.

Källa: Sveriges Ornitologiska Förening, SOF – See more at:
det-har-tycker-olika-faglar-om

Fågelguide till våra vinterfåglar

12ea31ab345be1ac995a15b

Hur gör man egna talgbollar?
I boken ”Mata fåglar” av Niklas Aronsson finns ett enkelt och bra sätt att göra egna talgbollar:
Värm försiktigt kokosfett, blanda i till exempel lätt hackade havregryn och jordnötter. Låt stelna något och blanda i rumsvarmt margarin för att lättare kunna forma det i till exempel en kokosnöt eller en kruka.

• Äpplen för trastar, rödhakar, svarthättor och sidensvansar
• Osaltat smör kletat på trädstammar, talg, kokosfett eller ister för hackspettar, nötväckor, trädkrypare och mesfåglar
• Solrosfrön och hampafrön för sparvar, finkar och mesfåglar
• Jordnötter för mesfåglar, hackspettar, siskor och nötskrikor
• Havre för gråsparvar och gulsparvar
Fåglar äter över lag vad som finns tillgängligt. Ostbitar, kaffebröd och russin går också ner och att riskorn skulle vara en hälsofara för fåglar är en myt.

Ekologisk fågelmat att skicka efter;

Slåttergubben

Vivara

 

1q1y1kFriggesund 0122

Gör egna talgbollar

Receptet, som är hämtat från tidningen Hemma med Ernst, är superenkelt:

1,5 dl solrosfrön
2 dl torkade tranbär
2 dl hasselnötter
hackat skal från tre clementiner
500 g kokosfett
Formar att hälla smeten i
Hampasnöre
1q1y1k
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s